Selecteer een pagina

We hebben er allemaal wel eens last van. Morgen moet je er vroeg uit voor bijvoorbeeld je werk of een sportwedstrijd. Je gaat op tijd naar bed om ervoor te zorgen dat je genoeg slaap hebt en uitgerust bent. Echter, wanneer je eenmaal op bed ligt lukt het je niet om in slaap te komen. Hoe zorg je ervoor dat je op deze momenten toch in slaap valt, of nog beter hoe voorkom je dat je niet in slaap kan vallen. Wij geven je antwoord op de vraag: “hoe val je snel in slaap?

Waarom kunnen we niet in slaap vallen?

Redenen waarom we niet in slaap vallen kunnen zijn dat we te druk zijn in ons hoofd. Er is nog te veel hersenactiviteit waardoor we niet tot rust kunnen komen. Dit kan veroorzaakt worden door stress of door te laat nog bezig zijn met gamen of je telefoon. Door stress en teveel licht, met name onnatuurlijk licht van je telefoon maak je extra cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je wakker en alert bent, dit is dus niet ideaal wanneer je op bed ligt en wilt slapen. Andere reden waardoor je niet in slaap kan vallen kan warmte zijn. Het beste is om ervoor te zorgen dat het in je slaapkamer koeler is dan je woonkamer. Anders moet je lichaam eerst afkoelen voordat het goed in slaap kan vallen. Om deze reden slapen mensen vaak ook slechter in de zomer. 

Tips om sneller in slaap te vallen!

Er zijn veel dingen die kunnen helpen met sneller in slaap vallen en ook om beter te slapen wij hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet.

Voorkom cafeïne voor het slapen

Een van de grootste oorzaken waardoor mensen slechter in slaap vallen en slechter slapen is caffeïne. Een bakje koffie na het eten is natuurlijk erg lekker. Maar helaas is dit erg slecht voor je slaap. Wanneer je binnen 3 uur voor het slapen koffie drinkt kan je al goed merken dat je minder slaapt. Echter, heeft cafeïne ook al een invloed op je slaap wanneer je 6 uur van te voren je laatste kopje drinkt. Hierom is het aan te raden om bijvoorbeeld vanaf 2 of 3 uur in de middag al geen caffeïne houdende dranken meer te drinken. Pas hiermee ook op met thee, hier zit namelijk ook vaak caffeïne in. Alternatieven voor je gewone koffie en thee zijn, decaf koffie, rooibos thee of verse munt of gember thee. 

Probeer alcohol te vermijden

De tweede dooddoener is alcohol. Ondanks dat we soms heel lekker en makkelijk in slaap kunnen vallen na een paar borrels is dit funest voor je slaap. Wanneer je alcohol hebt gedronken slaap je altijd slechter ook al denken we soms van niet. Hierbij is een drankje al genoeg om roet in het eten te gooien. Probeer dus op zo weinig mogelijk dagen alcohol te drinken. Wil je wel graag af en toe een biertje of wijntje drinken, doe dit dan aan het eind van de middag of begin van de avond al. Hierdoor is de alcohol al uit het lichaam wanneer je gaat slapen en vermindert de impact. Een andere goede optie is om te kiezen voor een 0.0 biertje.

Verminder je schermtijd

Een ander groot probleem tegenwoordig is het blauwe uv licht van al onze schermen. Dit licht is erg onnatuurlijk en zorgt ervoor dat we teveel cortisol aanmaken waardoor we wakker blijven. Het best is om minimaal 1 uur voor het slapen niet meer naar een van je schermen te kijken. Leg je telefoon lekker wat eerder weg en ga een boek lezen voor het slapen of ga bezig met een andere ontspannende hobby. Dit zal je slaap erg gaan verbeteren. 

Ga sporten

Iets wat erg goed helpt om beter te slapen is om te bewegen. Hoe meer beweging je overdag hebt gehad hoe sneller je in slaap zal vallen en hoe beter je zal slapen. Ook het tijdstip van het sporten heeft hierbij impact. De beste tijden zijn vroeg in de ochtend of het eind van de middag. Het slechte tijdstip om te sporten is vlak voor het slapen. Door te sporten gaat de core temperatuur van je lichaam omhoog. Deze moet eerst afkoelen voor je goed kan slapen. 

Stress

Een van de grootste factoren die impact heeft op slapeloze nachten is tress. Wanneer je stress hebt schiet je lichaam in je fight or flight modus. Vroeger was dit echt top want het waarschuwde ons voor gevaar. Echter, is dit tegenwoordig heel anders. We zitten te vaak in deze modus doordat er meer triggers zijn en vaak hebben we er nu ook niks aan. Vaak zorgt dit juist voor problemen als slapeloze nachten. Probeer je stress zo laag mogelijk te houden. Zorg dat je vaak genoeg ontspant, wat hierbij kan helpen is o.a. mindfulness. Denk aan bijvoorbeeld yoga of mediteren. In het begin kan dit lastig zijn maar als je het eenmaal onder de knie hebt kan dit je erg veel helpen.

Wanneer je alle bovenstaande tips toepast zal je vanzelf merken dat je slapeloze nachten verleden tijd zijn en je tevens beter uitgerust wakker wordt!

Stijlvol en uniek: Zeshoekige tegels als wanddecoratie

Stijlvol en uniek: Zeshoekige tegels als wanddecoratie

Wanddecoratie speelt een belangrijke rol in hoe je huis aanvoelt. Het geeft sfeer, karakter en maakt van je woning écht jouw plek. Maar wat als je iets wilt dat niet alleen mooi is, maar ook écht opvalt? Dan zijn zeshoekige tegels dé oplossing. Deze unieke vorm brengt...

Book nooks: een stukje magie in de boekenkast!

Book nooks: een stukje magie in de boekenkast!

Voor boekenliefhebbers en creatieve hobbyisten is er een trend die steeds meer aan populariteit wint: book nooks. Deze kleine, gedetailleerde diorama’s zijn ontworpen om een uniek decoratief element toe te voegen aan je boekenkast. Wat is een book nook? Een book nook...