Normaal duurt een jaar 365 dagen, maar om de vier jaar is dit anders, dan duurt het jaar een dag langer. Dit noemen we een schrikkeljaar. De schrikkeldag is er niet zomaar, daar is een goede reden voor. Dat heeft te maken met de tijd die de aarde nodig heeft om om de zon heen te draaien. Dit duurt namelijk niet precies 365 dagen, maar 365 dagen en 6 uur. Hierdoor krijg je elk jaar 24 uur, ofwel precies een dag extra. En daarom is er dus eens per vier jaar een extra dag die we schrikkeldag noemen.
Heb je ook al eens gehoord van de schrikkelseconde?
Wat veel mensen niet weten is dat we naast de schrikkeldag ook een schrikkelseconde hebben. Onze klok klopt niet helemaal met hoe de aarde draait. Daarom wordt er soms ook een schrikkelseconde toegevoegd. Dit gebeurt niet vaak, de laatste keer dat dat gebeurde was op 31 december 2016. Als er een schrikkelseconde wordt toegevoegd, duurt de dag een seconde langer dan normaal. De schrikkelseconde bestaat al sinds 1972, maar zal vanaf 2035 niet meer gebruikt worden, doordat computers hiervan in de war raken.
Waarom is de schrikkeldag in februari?
In de tijd van Romeinen begon het jaar in de lente. Op hun kalender was maart de eerste maand van het jaar en februari de laatste. De schrikkeldag werd aan het einde van het jaar toegevoegd, wat dus eind februari was. Daarom hebben we nu nog steeds 29 februari als schrikkeldag.
Hoeveel mensen zijn er jarig op schrikkeldag?
Je verwacht misschien dat het er niet zoveel zullen zijn, maar er in Nederland meer dan 11.000 mensen jarig op schrikkeldag.
Waarom heet het schrikkeldag?
De naam Schrikkeldag komt van het woord schrikkel, wat komt van het ouderwetse woord ‘scricken’, wat, opspringen, verspringen, grote stap of grote sprong betekent, in een schrikkeljaar verspringen de dagen namelijk. Dus vandaar dat we het schrikkeldag noemen.
Schrikkeldag 2024
Ook dit jaar hadden we weer een schrikkeldag, dit betekent dat de volgende schrikkeldag pas weer in het jaar 2028 zal zijn.