Selecteer een pagina

Als je hout wilt kopen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende duurzaamheidsklassen. Naast andere eigenschappen van hout, is duurzaamheid vaak een doorslaggevende factor als je hout wilt kopen. Houtsoorten kunnen sterk verschillen in hun duurzaamheid, wat betekent dat sommige soorten beter geschikt zijn voor bepaalde toepassingen dan andere. In deze blog bespreken we wat de duurzaamheidsklassen van hout zijn en hoe je daar als klusser je voordeel mee kunt doen. Blijf op de hoogte voor meer informatie over het kiezen van het juiste hout voor je volgende project!

Duurzaam hout kopen

Wanneer je hout wilt kopen, zal je al vaak de term “duurzaamheidsklassen” zijn tegenkomen. Dit verwijst naar het natuurlijke vermogen van een bepaalde boomsoort om rot en bederf te weerstaan. Er zijn vijf verschillende duurzaamheidsklassen: niet duurzaam, weinig duurzaam, matig duurzaam, duurzaam en zeer duurzaam. Hierbij is de eerste duurzaamheidsklasse zeer duurzaam en de vijfde duurzaamheidsklasse niet duurzaam. Als je hout wilt kopen dat in klasse vijf zit, betekent dit dat het hout onbehandeld minder dan vijf jaar meegaat.

De duurzaamheidsklassen en hout kopen

Over het algemeen geldt dus dat hout in duurzaamheidsklasse vijf beter niet gebruikt kan worden voor projecten buitenshuis. Als je hout wilt kopen, is het goed om in je achterhoofd te houden dat de duurzaamheidsklassen spreken over onbewerkt hout. Door het hout te bewerken met beits en andere middelen is het goed mogelijk om de levensduur van het hout te verlengen. Bij het kopen van hout is het daarbij ook goed te onthouden dat hout in een hogere duurzaamheidsklasse vaak duurder is. Daarbij geldt uiteraard wel dat dit hout veel langer meegaat.

Het juiste hout kopen

Dat wil echter niet zeggen dat je altijd het meest duurzame hout moet kopen voor je project. Wat geschikt hout is, hangt af van je eigen project en waarvoor het gebruikt moet worden. Voor een schutting is het bijvoorbeeld erg aan te raden om hout kopen uit duurzaamheidsklasse drie of hoger. Hout uit duurzaamheidsklassen vier en vijf zijn namelijk niet geschikt voor buitengebruik. Als je hout wilt kopen voor decoratieve doeleinden, kan vurenhout erg geschikt zijn. Voor decoratieve doeleinden is de duurzaamheid van hout vaak een minder groot probleem.  Hout uit de laagste duurzaamheidsklasse wordt vaak gebruikt als plaatmateriaal of voor binnenvloeren. Nu weet je precies hoe de duurzaamheidsklassen je kunnen helpen het juiste hout te kopen!

Een gietvloer in je woonkamer? Dit zijn de voordelen

Een gietvloer in je woonkamer? Dit zijn de voordelen

Wanneer je aan een gietvloer denkt, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk een ziekenhuis of een ander groot institutioneel gebouw. Gietvloeren worden echter ook steeds populairder voor gebruik voor de woonkamer.

Het belang van een goede nageltafel voor nagelstylisten

Het belang van een goede nageltafel voor nagelstylisten

Als nagelstylist is het belangrijk dat je een goede werkomgeving hebt. Dit betekent dat je moet beschikken over alle nodige producten, hulpmiddelen en materiaal om het werk gemakkelijker en comfortabeler te maken. Een van de belangrijkste dingen die ongetwijfeld niet...

Zo kies je het beste materiaal voor je tuintegels

Zo kies je het beste materiaal voor je tuintegels

Tuintegels worden steeds populairder omdat mensen zich realiseren welke voordelen ze bieden ten opzichte van tuinen met planten. Tuintegels zijn een geweldige manier om direct een tuin te creëren die weinig onderhoud vergt en er geweldig uitziet. Alhoewel een tuin met...