Selecteer een pagina

Steken van wespen komt helaas vrij vaak voor, vooral tijdens de zomermaanden. Hoewel wespensteken over het algemeen pijnlijk en ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze in de meeste gevallen niet ernstig. In zeldzame gevallen kunnen ze echter leiden tot ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie, die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Je kunt natuurlijk wespen bestrijden om het te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. In dit artikel bespreken we hoe je een wespensteek kunt herkennen, behandelen en wat je moet doen als je eventueel een allergische reactie heeft. 

Een wespensteek herkennen

Wespen steken meestal wanneer ze zich bedreigd voelen. Dit kan gebeuren als je per ongeluk op een wesp trapt of hun nest verstoort. De steek zelf is pijnlijk en kan leiden tot een brandend of stekend gevoel. Na de steek kan er ook een rode bult ontstaan, die kan jeuken en gezwollen kan raken. In sommige gevallen kan de zwelling zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam en kan het gepaard gaan met koorts en misselijkheid.

Wespensteek behandelen

Op het moment dat je gestoken bent door een wesp, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de pijn en zwelling te verminderen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt zodat zodat de pijn een stuk minder wordt en het niet zo geïrriteerd meer aanvoelt. 

De angel verwijderen

Als je de angel nog ziet zitten, is het van groot belang om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt dit doen met een pincet of door de angel eruit te schrapen met de rand van bijvoorbeeld je pinpas of een ander hard voorwerp. Probeer de angel niet met je vingers te verwijderen, omdat dit de afgifte van gif kan verhogen.

Het gebied goed koelen 

Plaats een koud kompres op het gebied gedurende 15-20 minuten om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Je kunt dit doen door een ijszakje in een handdoek te wikkelen of door een natte doek in de vriezer te leggen.

Breng een antihistaminische crème aan 

Breng een crème of zalf aan die antihistaminica bevat, zoals hydrocortison. Dit zal helpen om de jeuk te verminderen en de zwelling te verminderen. Dit product is verkrijgbaar bij iedere drogisterij maar ook de apotheek.

Neem pijnstillers

Je kunt er ook voor kiezen om pijnstillers te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ibuprofen of paracetamol. Dit zorgt ervoor dat de pijn wordt verminderd. 

Als je na een wespensteek ernstige symptomen ervaart, zoals ademhalingsproblemen, zwelling van het gezicht of de keel, duizeligheid of flauwvallen, bel dan onmiddellijk met een arts.

Allergische reactie

In sommige gevallen kunnen mensen ernstige allergische reacties ontwikkelen na een wespensteek. Dit kan anafylaxie zijn, een ernstige levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijke medische aandacht vereist. De symptomen van anafylaxie zijn onder andere ademhalingsproblemen, zwelling van het gezicht, de lippen en de tong, misselijkheid, braken, diarree en flauwvallen.

Als je een allergische reactie heeft op een wespensteek, is het belangrijk om snel medische hulp zoeken. Bel het alarmnummer en geef aan dat je een allergische reactie hebt. Als je een auto-injector hebt die is voorgeschreven door de arts, kun je deze gebruiken.

Als je een allergische reactie hebt gehad op een wespensteek, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om toekomstige steken te voorkomen. Draag beschermende kleding als je in gebieden bent waar wespen voorkomen en vermijd fel gekleurde kleding en parfums, die wespen kunnen aantrekken. Houd voedsel en drank afgedekt en vermijd zoete drankjes of voedsel buitenshuis. Als je een nest van wespen in de buurt hebt, bel dan een professionele ongediertebestrijder om het te verwijderen.

Snelle en betrouwbare: iPhone reparatie in Breda

Snelle en betrouwbare: iPhone reparatie in Breda

Een gebarsten scherm, een niet functionerende home knop of een batterij die snel leegloopt het zijn frustrerende problemen waar veel iPhone gebruikers mee te maken krijgen. Gelukkig hoef je je iPhone niet direct te vervangen. Bij een betrouwbare telefoonwinkel in...

De mogelijkheden van een badkamermeubel

De mogelijkheden van een badkamermeubel

De badkamer is en van de ruimtes die vaak als laatste wordt aangepakt wanneer er verbouwd wordt. Toch is dat zonde, want de badkamer kan een ruimte zijn van rust en ontspanning. Hoe de badkamer wordt ingericht speelt hierbij een rol. Badkamermeubels kunnen hierbij...