Selecteer een pagina

Hoeveel eiwitten je per dag moet eten hangt af van verschillende factoren. Het aantal eiwitten dat het beste werkt verschilt heel erg per persoon. Dit is niet alleen afhankelijk van of je veel sport maar ook of je bijvoorbeeld een man of een vrouw bent, of hoe zwaar je bent. In deze blog vertellen wij je hoeveel eiwitten je het beste kan eten om je spieren sterk en gezond te houden.

Waarom moet je eiwitten eten?

Als eerste willen we je nog even het belang van eiwitten uitleggen voor je lichaam. Eiwitten zijn belangrijk omdat het naast een voedingsstof ook een bouwstof is voor je lichaam. In eiwit zitten namelijk aminozuren waar het lichaam niet zonder kan. Aminozuren zorgen voor de opbouw van cellen en allerlei regelprocessen in het lichaam. Eiwit is daarom ook extra belangrijk bij mensen die veel sporten. Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam de spieren die je bij het sporten lichtelijk scheurt weer opbouwt en waardoor ze sterker worden.

Ook helpt een eetpatroon met veel eiwit om op gewicht te blijven. Dit komt doordat eiwit verzadigend werkt, waardoor je eerder vol zit en minder snel weer honger krijgt. Daarnaast bestaat ons lichaam ook gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Het lichaam bouwt dit zelf op uit aminozuren uit het eiwit dat je eet. Je lichaam verliest steeds kleine hoeveelheden eiwitten per dag, met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine. Dit eiwit moet aangevuld blijven om sterk te blijven. Niet alleen voor je spieren maar ook voor het herstel van verwondingen, ook dit kan sneller gaan door genoeg eiwitten in je lichaam te hebben.

Hoeveel eiwitten per dag als je niet (veel) sport?

Je begrijpt nu dus waarom je eiwitten moet eten maar hoeveel eiwitten per dag moet je eten? Volgens het voedingscentrum hebben gezonde volwassenen minimaal 0,83 gram eiwit per lichaamsgewicht nodig. Dat komt neer op ongeveer 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilogram. Dit klinkt als aardig veel en dat is het ook. Uit ons gewone eten halen we best veel eiwitten, met name uit dierlijke producten als vlees, vis en zuivel, maar ook uit peulvruchten en soja. Echter, zijn er best veel mensen die niet voldoende eiwitten binnen krijgen. Als je er zelf moeite mee hebt om genoeg eiwitten uit je voeding te krijgen kunnen shakes hier goed bij helpen. Vooral voor veganisten kan het lastiger zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Gelukkig is er tegenwoordig een steeds beter en groter aanbod aan veganistische shakes zonder dierlijke producten. Dit maakt het maken om de juiste hoeveelheid eiwitten per dag te tegen.

Hoeveel eiwitten eten per dag bij krachttraining?

Hoeveel eiwitten je per dag moet eten verschilt natuurlijk heel erg wanneer je aan krachttraining doet vergeleken met iemand die niet sport. De hoeveelheid eiwitten die je minimaal binnen moet krijgen als je veel sport of  krachttraining doet is 1,2 gram per lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram zou dit dus 84 gram zijn. Echter is dit een minimum, afhankelijk van je doel kan het zijn dat je zelfs meer eiwitten nodig hebt. Wanneer je voor maximale spiergroei wil gaan zoals bij bodybuilden ben je nog veel meer nodig. Dan wordt het aangeraden om richting de 2 gram per kilo lichaamsgewicht te gaan. Dit komt dus neer op 140 gram eiwitten wanneer je 70 kilo weegt! 

Zelfs wanneer je een grote hoeveelheid eiwitten per dag eet zou je dit uit je gewone voeding kunne halen. Echter, kan het hierbij zijn dat je dan weer teveel calorieën binnen krijgt. In dit geval zijn shakes soms eerder een noodzaak dan een optie. Shakes zijn namelijk de makkelijkste manier om veel eiwitten en weinig calorieën binnen te krijgen. Maar wel belangrijk om te onthouden is dat je spieren niet alleen kunnen groeien van eiwit. Voldoende calorieën eten is ook zeker een must, je kan namelijk niet zwaarder worden als je te weinig calorieën eet. Spieren zijn namelijk zwaardere dan vet, dus om meer spieren te krijgen moet je aankomen in gewicht. Je moet dus niet alleen de juiste hoeveelheid eiwitten per dag eten maar ook het juiste aantal calorieën.

Snelle en betrouwbare: iPhone reparatie in Breda

Snelle en betrouwbare: iPhone reparatie in Breda

Een gebarsten scherm, een niet functionerende home knop of een batterij die snel leegloopt het zijn frustrerende problemen waar veel iPhone gebruikers mee te maken krijgen. Gelukkig hoef je je iPhone niet direct te vervangen. Bij een betrouwbare telefoonwinkel in...

De mogelijkheden van een badkamermeubel

De mogelijkheden van een badkamermeubel

De badkamer is en van de ruimtes die vaak als laatste wordt aangepakt wanneer er verbouwd wordt. Toch is dat zonde, want de badkamer kan een ruimte zijn van rust en ontspanning. Hoe de badkamer wordt ingericht speelt hierbij een rol. Badkamermeubels kunnen hierbij...