Selecteer een pagina

Als er één land is dat veel geschiedenis kent betreft de stedelijke structuur, dan is het Nederland wel. In de middeleeuwen werden aan de nederzettingen stadsrechten toegekend en dan ook de daarbij behorende privileges kregen. Zo mochten ze bijvoorbeeld zelf het bestuur gaan voeren. Officieel gezien heeft ons land 92 steden.

Hoeveel grote steden heeft Nederland?

Wanneer we het hebben over een grote stad spreken we over een plek dat meer dan 100.000 inwoners heeft. Op moment van schrijven hebben we 32 verschillende gemeenten met deze aantallen. Maar wat zijn nou de grootste steden van Nederland? Onze hoofdstad staat natuurlijk op de eerste plaats. We hebben de tien grootste steden voor je op een rijtje gezet.

  1. Amsterdam met 934.927 inwoners
  2. Rotterdam met 671.125 inwoners
  3. Den Haag met 565.701 inwoners
  4. Utrecht met 374.411 inwoners
  5. Eindhoven met 246.443 inwoners
  6. Groningen met 243.833 inwoners
  7. Tilburg met 229.797 inwoners
  8. Almere met 226.630 inwoners
  9. Breda met 188.217 inwoners
  10. Nijmegen met 187.011 inwoners

Welke provincie heeft de meeste steden van Nederland?

Als we gaan kijken naar welke provincies de meeste steden heeft, moeten we richting Zuid- en Noord-Holland gaan. Zo vinden we in Noord-Holland natuurlijk de hoofdstad Amsterdam maar ook natuurlijk Alkmaar, Haarlem en Zaanstad. In Zuid-Holland moet je denken aan de grote havenstad Rotterdam, Den Haag maar ook Dordrecht, Leiden en Zoetermeer. Het zijn beide dichtbevolkte provincies.

Welke provincie heeft de minste steden van Nederland?

Nu je weet waar je de meeste steden kunt vinden, begrijpen we dat je waarschijnlijk ook nieuwsgierig bent naar waar de minste steden zijn. Misschien dat je het al kunt raden maar in de provincie Zeeland zijn de minste maar ook de kleinste gemeenten te vinden. De grootste stad is Middelburg, dat iets minder dan 50.000 inwoners heeft. Doordat Zeeland bestaat uit meerdere eilanden heeft dat in het verleden gezorgd voor kleinere nederzettingen.

Wanneer is een stad een stad

Vandaag de dag wordt het woord ‘stad’ gebruikt om een plek aan te wijzen met een hoog inwonersaantal. Als we terug gaan in de tijd heeft het woord eigenlijk een heel andere interpretatie. Een gemeente werd in de middeleeuwen pas een stad genoemd wanneer de stadsrechten werden uitgegeven door landsheren. Op dat moment was het mogelijk om een eigen stadsbestuur te creëren en mochten er verdedigingswerken worden gebouwd. Ook was het toegestaan om bijvoorbeeld markten te organiseren. 

Nu weet je hoeveel steden Nederland heeft en wat de grootste steden zijn, maar wat zijn dan de oudste steden van Nederland?

Grootste Steden ter wereld

Grootste Steden ter wereld

Op de wereld zijn er een heleboel grote steden te vinden. Ze kunnen groot zijn qua oppervlakte maar ook qua inwonersaantal. Opvallend is dat er hele drukke en dichtbevolkte steden zijn maar ook plekken dat over een groot gebied wordt uitgestrekt. We vertellen je graag...

Waarom Kiezen voor een Honda Buitenboordmotor?

Waarom Kiezen voor een Honda Buitenboordmotor?

Als je op zoek bent naar een buitenboordmotor die kracht en prestaties combineert in een betrouwbare en efficiënte verpakking, dan is een Honda buitenboordmotor de perfecte keuze voor jou. Honda staat bekend om zijn geavanceerde technologieën en innovatieve...