Selecteer een pagina

Er zijn vele landen in deze wereld, ze gaan van groot tot klein. Maar welk land is nou het kleinste land ter wereld? Wij hebben dit voor je uitgezocht!

Kleinste land van Azië

We beginnen eerst met het kleinste land van Azië. Azië kent als continent vele landen, maar de meeste landen hebben hier toch een redelijk formaat. Er zijn op het hele continent maar 3 landen die kleiner zijn dan Luxemburg. In Europa zijn dit er al een stuk meer. De kleinste landen van Azië zijn Bahrein, Singapore en de Malediven. Hierbij zijn de eerste twee nog meer dan twee keer zo groot als het kleinste land van Azië. De Malediven hebben maar een oppervlakte van 300m2. 

Kleinste land van Afrika

Ook het continent Afrika kent een aantal kleinere landen. Maar wat is nou het kleinste land van Afrika? Vaak denken we hierbij aan vakantiebestemmingen als Kaapverdië en Mauritius. Echter, zijn er nog twee landen die in stuk kleiner zijn. Ten eerst heb je Sao Tomé en Principe, deze eilandengroep heeft nog niet eens het halve oppervlakte van Mauritius. En het allerkleinste land van Afrika heeft nog niet eens de helft van het oppervlakte. Dit is de eilandengroep Seychellen dat ten noorden ligt van Madagascar. Deze eilanden hebben samen een oppervlakte van ongeveer 450 vierkante kilometer.  

Kleinste land van Noord Amerika

Bij Noord Amerika zal je niet snel aan kleine landen denken, vaak komen landen als de Verenigde Staten, Canada en Mexico in je op als je aan Noord Amerika denkt. Maar natuurlijk is dit niet alles wat dit continent te bieden heeft. Naast de grotere landen op het vasteland zijn er natuurlijk vele eilanden. Waaronder een groot aantal kleine onafhankelijke eilanden. Waarvan het tamelijk onbekende Saint Kitts en Nevis het kleinste land van Noord Amerika is.

Kleinste land van Zuid amerika

Na Noord Amerika komen we natuurlijk uit bij het kleinste land van Zuid Amerika. Vergeleken met de andere continenten is Zuid Amerika een opvallende. Dit continent kent als enige geen kleine eilandgroepen of dwergstaten. Het allerkleinste land van Zuid Amerika is namelijk Suriname. Dit land is met een oppervlakte van 163 vierkante meter toch van aardig formaat. Dit is vier keer zo groot als het oppervlakte van Nederland. Wanneer we spreken van het kleinste land van Zuid Amerika spreken we dus eigenlijk nog steeds van een groot land.

Kleinste land van Oceanië 

Het continent Oceanië is er eentje die je misschien snel zou vergeten in een dergelijke lijst. Dit kleine continent kent wordt gedomineerd door het grote Australië. Maar wat is het kleinste land van Oceanië? Naast Australië staat oceanië natuurlijk bekend door de vele eilanden. Je hebt hier eilandengroepen die samen een land vormen zoals Indonesië maar je hebt ook kleine eilanden die onafhankelijk zijn. De kleinste hiervan is de republiek Nauru, met een inwonersaantal van 11.000 inwoners en een oppervlakte van 21 km2 is dit het kleinste land van Oceanië. 

Kleinste land van Europa

Als laatste gaan we naar ons eigen continent, en kijken we naar het kleinste land van Europa. Binnen Europa kennen we vele landen. Hierbij zijn er meerdere landen die in aanmerking komen voor het kleinste land. Bij kleine landen zullen velen in ons land snel denken aan het vlakbij gelegen Luxemburg. Echter, valt luxemburg nog niet een in de top 5 van de kleinste landen van Europa. Ze moeten er nog 6 voor zich laten waaronder: Andorra, Malta, Liechtenstein, San Marino en Monaco. Maar geen van deze landen of staten is het kleinste land van Europa. Het kleinste land van Europa is namelijk vaticaanstad. Met een oppervlakte van 0.44 km2 is dit tevens het kleinste land ter wereld!

Zwammen in huis, waar komen deze vandaan en hoe kom je er vanaf?

Zwammen in huis, waar komen deze vandaan en hoe kom je er vanaf?

Heb je last van zwammen in je huis? Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar geen paniek, je bent hier op de juiste plek beland. In deze blog duiken we samen in de wereld van zwammen: waar ze vandaan komen, waarom ze juist in jouw aanwezig zijn en natuurlijk hoe je ze...

De verschillende modellen spijkerbroeken: welke past bij jou?

De verschillende modellen spijkerbroeken: welke past bij jou?

In de wereld van mode en stijl is er één kledingstuk dat een tijdloze favoriet blijft: de spijkerbroek. Maar binnen deze categorie is er een overvloed aan verschillende modellen om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een klassieke rechte snit, een trendy skinny...

Slecht slapen en wat je ertegen kunt doen!

Slecht slapen en wat je ertegen kunt doen!

Een diepe slaap is van onschatbare waarde voor het welzijn. Het is bijna net als een giganstisch bedrag winnen bij betFIRST. Dit wordt duidelijk wanneer je gedurende een periode slecht slaapt. Je voelt je dan vermoeid, prikkelbaar en neerslachtig. Slaapgebrek kan...